Wies’ favoriete adresjes in Amsterdam-Centrum

Wies’ favoriete adresjes in Amsterdam-Centrum

Wies woont al jaren in het centrum van Amsterdam. “De binnenstad is zo sfeervol met alle antiquairs en kunstgaleries op loopafstand. Ik houd ervan.”

Eten & drinken
Als ik bij iemand ga eten, koop ik een doosje bonbons bij chocolatier van Roselen. Dat klinkt weinig origineel, maar deze bonbons zijn echt super. Klein en waanzinnig van smaak – altijd een succes. Het winkeltje zelf is al heel leuk, en ze verkopen er ook tig soorten chocoladerepen. Van Roselen fine chocolates, Nieuwe Spiegelstraat 72.

De absolute topper in de categorie koffie/lunchtenten is het Buffet van Odette. Ze hebben er heerlijke dingen en de lekkerste appeltaart van Amsterdam. Ja, nog lekkerder dan de befaamde appeltaart van Winkel 43 op de Noordermarkt. Ik ga er iedere zondagochtend met mijn vriend uitgebreid krant lezen, taart eten en BN’ers spotten. Buffet van Odette, Prinsengracht 598.

Café George op de Leidsegracht is perfect om even snel wat te eten. Je schuift er makkelijk aan tafel en er heerst zo’n fijne ongedwongen sfeer. Het lijkt wel of hier  alleen maar leuke mensen komen. Buiten staan ook een paar tafeltjes en heb je zicht op de gracht, dus bij mooi weer moet je snel zijn. Door brand is George tijdelijk dicht, maar ik kan niet wachten tot het café weer open is. Café George, Leidsegracht 84.

Voor een gezellige avond uit ga ik het liefst eten bij The French Café in de Pijp. Het bestaat al jaren en het is niet heel hip en trendy, maar het eten en de bediening zijn top. Het menu is om van te watertanden: Presse de épaule de cochon, assiette de poison fumé of de superkrokante zwezerik met langoustines. Niet goedkoop, maar je krijgt absoluut waar voor je geld. The French Café, Gerard Doustraat 98.

Nog altijd op mijn verlanglijstje staat Ludwig2, deze cocktailbar in de gay wijk heeft een tip top gestyled interieur. Logisch ook, het is mede ontworpen door het designduo Viktor & Rolf en dat moet je toch een keer gezien hebben. Ludwig2, Reguliersdwarsstraat 37.

Niks zo gezellig als het oude vertrouwde Schiller op het Rembrandtplein. Het is alsof je een huiskamer binnenstapt, zo gezellig is het er. Op de kaart zowel stamppot andijvie als pasta’s, maar ik kom er eigenlijk alleen voor de wijnkaart. SchillerRembrandtplein 26.


Shoppen
Op zoek naar een cadeau voor je man? In de Kerkstraat, net om de hoek van de Nieuwe spiegelstraat, zit een goed verborgen geheim: de conceptstore van Joe Merino. Ze hebben er geweldige truien voor mannen, één model in 25 kleuren, van fijne merinowol, €97. Joe Merino, Kerkstraat 169.

Een van mijn favoriete straten is de Utrechtsestraat. Hier vind je de cadeaushop Maison NL. Deze concept store heeft merken die nog nergens in Amsterdam te vinden zijn – van kleding tot sieraden tot leuke vazen en kopjes. Het lukt je niet om hier met lege handen weg te gaan. Meestal gluur ik nog even naar binnen bij Zenza, een Oosterse winkel met vooral hele mooie lampen, om vervolgens neer te strijken bij de Koffiesalon. De taartjes zijn er iets minder, maar de koffie is er heerlijk.

Slapen
Hotel V. is een te gek hotel. Slapen hoeft niet per se, het is alleen al leuk om er op zondagmiddag een latte te drinken. Het moderne Urban Design Hotel op het Frederiksplein heeft op zondag een cultureel programma. De ene keer cabaret, dan weer theater en soms muziek. Er is ook een  Hotel V vestiging op de Nes 49.

En ook nog
Altijd leuk om even naar binnen te gaan: FOAM. Het fotografiemuseum op de Keizersgracht heeft zoveel geweldige fotocollecties. Ik ben bezig mijn huis op te knappen en dan is FOAM te gek om inspiratie op te doen. In het pand zit ook een winkelruimte, FoamEditions, waar je het werk van jonge fotografen kunt aanschaffen. Foam, Keizersgracht 609.

Mijn geheime tip: Theater Bellevue. Vijf dagen per week wordt er in de Palonizaal een lunchvoorstelling gegeven. De theatervoorstellingen van jonge theatermakers duren maximaal een uur en je krijgt heerlijke broodjes of salades voorgeschoteld. Ik zou willen dat ik tussen de middag vaker vrij was, want dit is te gek. Theater Bellevue, Leidsekade 90.

Je zult het misschien niet gelijk denken, maar een stadswandeling door het centrum is echt geweldig om te doen. En dan bedoel ik niet een georganiseerde toeristentour, maar op eigen houtje met een wandelkaart door de stad. Zelfs als Amsterdammer sta je te kijken van de mooie hofjes en straatjes waar je geen weet van had. Vooral het Westerborkpad is een aanrader: je begint bij het Centraal Station en wandelt in zo’n 2 uur langs alle highlights, onbekende steegjes en historische panden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>