Culinair Ameland

Culinair Ameland

Geen zee te hoog voor de dames Fab Forties om een goed restaurant uit te proberen. In dit geval is het ook nog eens letterlijk, want voor deze eetgelegenheid nemen we de boot. We gaan naar Ameland. En Ameland, zegt de VVV, heeft een geheim: de hippe & goede restaurants schieten er uit de grond. Dat moeten we zien. Vijftien jaar geleden was FabFortieClaudia op Ameland, en hoezeer ze ook zocht naar een salade & een glas wijn, meer dan snackfood reikte het eilandaanbod niet. Maar nu is er Nobel, een hotel & restaurant aangesloten bij Fryslan Culinair, met een plek in de Lekker Top 100. Als we dan ook nog eens horen dat achter de kachel een Franse kok staat, slaat onze fantasie helemaal op hol. Een Fransman die Ameland (3500 inwoners) prefereert boven zijn CULINAIRE vaderland, we krijgen er woeste fantasieën van. (Zout op mijn Huid op Ameland, met Chef Philippe Straub als de Bretonse zeeman). Eerst biedt Nobel een wijnproeverij in de zon aan. We houden nu al van deze mensen. Daarna mogen we op voor het menu (er zijn er drie: vis/vlees/van de markt), maar je mag ook combinaties van verschillende menu’s maken. Bij elk gerecht heeft de sommelier een bijpassende wijn (hik!).  Elke gast (ook de kleine 7-jarige die mee is) krijgt een plankje amuses, waarbij met name de kunstige wortelkroepoek hoge ogen gooit. Ook de langoustines (gang 1), en duif (gang 2) zijn dik in orde – Chef Straub kookt wel met veel kleine cremepjes & andere tierelantijnen uit de slagroomspuit, daar moet je van houden -. Het dessert was zoals je het van een culinaire kok verwacht – althans, dat denken we, want door de wijnproeverij vooraf én het wijnarrangement bij het eten, waren onze gedachten aan het eind van de avond een beetje mistig.

Wat we de volgende ochtend wel zeker wisten: Hotel/Restaurant Nobel is een topplek: zeer vriendelijke bediening, design-achtig uiterlijk, relaxte sfeer, lekkere menukaart en waanzinnige topwijnen. We komen terug! We moeten toch weten hoe Zout op mijn Amelandse Huid afloopt? (Uw proever: Claudia).

FabForties-proevers:

Sfeer: 9/ Relaxtheid: 10/Eten: 7,5/Wijn: 9/Prijs-kwaliteit: 9.

*Hotel Nobel,  Gerrit Kosterweg 16, Ballum Ameland, www.hotelnobel.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>