Claudia’s favoriete adresjes in Amsterdam-Oost

Claudia’s favoriete adresjes in Amsterdam-Oost

Claudia komt oorspronkelijk uit de Achterhoek, maar woont meer dan twintig jaar in Amsterdam. “De laatste tien jaar woon ik met mijn gezin in de Watergraafsmeer, een wijk in Amsterdam-Oost waar het relaxte voor gezinnen en het stadse van het centrum elkaar vinden.”

Eten & drinken
Restaurant Rijsel is niet alleen een van de favorieten van Kim van Kooten, maar ook van mij. Ik vergeet nooit meer mijn 45ste verjaardag die ik daar met tien uitgelaten vriendinnen vierde. Chef Pieter ontvangt je met een warme handdruk in een mooie oude school. De keuken is geënt op een Frans brasseriegevoel (Rijsel is de Vlaamse naam voor de stad Lille), en met name hun rôtisserie is top. Klein nadeeltje: Rijsel is zo populair dat je minstens twee weken van tevoren moet reserveren. Rijsel, Marcusstraat 52.

Zien & gezien worden? Dan moet je naar Dauphine. De halve mediawereld komt er. Je struikelt altijd wel over een Teun van der Keuken of een Marion Pauw. Ontbijt, lunch, avondeten, alles is goed. Tel daarbij op dat ze een enorm uitgebreide wijnkaart hebben (veel open wijnen!) en je weet waarom deze voormalige oude garage altijd vol zit. Dauphine, Bernhardplein 175.

Met man en kind komen we heel graag bij Restaurant Polder. Al was het alleen al voor de bitterballen. Met name met mooi weer is het hier geweldig, een enorm weiland – naast de oude bouwloods waar Polder in zit – waar je tot laat in de avond nog in de zon kunt zitten. Het hippiegevoel slaat ook een beetje door op mijn dochter, kinderen zijn hier namelijk erg welkom. Restaurant Polder, Sience Park 205.

De beste traiteur van Oost is Charles Eten & Drinken. Geen wonder dat hij hoog scoort op Iens. We komen er eigenlijk te weinig, we houden zelf erg van koken. Maar als we er dan ook zijn, gaan we helemaal los. Alles, willen we uit zijn toonbank hebben: Marokkaanse kip, lamsbouten, dagschotels. Ook gooien we er dan meteen een paar van zijn goede kazen achteraan. Charles, Linnaeuskade 3.

De bijzonderste slager van Amsterdam: Slagerij Korrel. In een mooi jaren twintig-gebouw maakt Geert de allerbeste worsten van de stad. Vinden ook veel Amsterdamse restaurants, die hebben ze op de kaart gezet. De bejaarde moeder van Geert maakt verse vleessalade, de bediening is in handen van Wendy, Fab-fan van het eerste uur. Slagerij Korrel, Brink, Betondorp.

Net ontdekt boven de Albert Heijn op het Christian Huygenplein. Je zou het niet denken, maar hier zit een erg leuk restaurant: Huygensdok. Achter de kachel staat de voormalige chef van restaurant Merckelbach. Het restaurant is groots opgezet met lange picknicktafels. Een paradijs voor kinderen. En ook voor mij, ze hebben namelijk erg goede wijnen. Huygensdok, Hemholtztsraat 61

Slapen
Slapen in Amsterdam-Oost? Jawel hoor, en dan in Hotel Manor Eden. Niet dat ik als inwoner van dit stadsdeel er ooit geslapen heb, maar ben er wel getrouwd toen het nog een stadsdeelkantoor was. Het historische pand aan de Linnaeusstraat is in 2011 omgebouwd tot een trendy hotel, de kamers zien er stylish uit. Manor Eden, Linnaeusstraat 89.

En ook nog
Studio K is een oude ambachtsschool aan het Timorplein (Indische buurt) en is verbouwd tot bioscoop, café-restaurant en club. Leuk om eerst te eten in het restaurant en daarna een filmpje te pakken. Kost nog geen €19. Studio K, Timorplein.

Voor mijn boekenclub moet ik geregeld een nieuw boek aanschaffen. Alleen al voor het aardige en kundige personeel van boekhandel Linnaeus wil ik niet eens naar een internet-aanbieder. In deze lange pijpenla aan de Middenweg is het inspirerend dwalen. Linnaeus, Middenweg 29.

Favoriet van mijn dochter: Jeugdland. Een grote natuurspeelplaats middenin de stad, gelegen aan het water en het Flevopark. Voor kinderen is hier echt van alles te doen, van zelf hutten bouwen tot broodjes bakken en spelen op de kinderboerderij. Moeders kunnen met een kop thee neerzijgen op een van de picknick-bankjes. Jeugdland, Flevopark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>